Lamp energiebesparing
Lamp energiebesparing

Opgelet informatieplicht energiebesparing sinds 1 juli 2023

Vanaf een bepaald jaarlijks energieverbruik zijn bedrijven en gebouweigenaren verplicht energiebesparende maatregelen te nemen. Dit zijn zowel maatregelen voor de gebouwen als voor de bedrijfsactiviteiten.

Heb je een energiebesparingsplicht? Dan moet je vervolgens eens in de 4 jaar rapporteren over deze maatregelen en/of moet je onderzoek doen naar onder andere energieverbruik, installaties die in gebruik zijn en de lokale energieopwekking. Geen idee of jouw bedrijf hieraan voldoet en hoe het precies in zijn werk gaat? Wij helpen je alvast op weg.

Heeft je locatie een energiebesparingsplicht?

Verbruikt jouw bedrijf of instelling meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas of heb je een omgevingsvergunning milieu? Dan geldt de energiebesparingsplicht voor jou. De energiebesparingsplicht houdt in dat je als bedrijf maatregelen, met een terugverdientijd van 5 jaar of minder, in kaart moet brengen en doorvoeren die het energieverbruik of de CO2-uitstoot verminderen. Sinds 1 juli 2023 is het ook nodig om opties zoals hernieuwbare energie te bekijken.  

Je bent verplicht om deze maatregelen eens in de 4 jaar te rapporteren. Deze rapportage maak je op basis van de informatieplicht energiebesparing en/of op basis van de onderzoeksplicht energiebesparing. In de melding  moet beschreven worden welke maatregelen er genomen worden om te voldoen aan de gestelde eisen. De melding dient voor 1 december 2023 ingediend te worden.

Kan ik dit zelf?

Uiteraard is het toegestaan om zelf aan de slag te gaan met deze nieuwe maatregelen en de meldingen die hierover ingediend moeten worden. Maar zoals altijd brengen deze nieuwe maatregelen heel wat veranderingen en verplichtingen met zich mee. Verplichtingen waar je als bedrijf vaak niet van op de hoogte bent en waar je misschien ook niet de tijd voor hebt.
Daarom is het inschakelen van een adviesbureau altijd voordelig. Wanneer je rekent op deskundigen die hier elke dag mee bezig zijn, voorkom je uren werk in het onderzoeken van de richtlijnen waarbinnen je te werk moet gaan en garandeer je zekerheid doordat het werk uitgevoerd wordt door experts.

Daarnaast kan een adviesbureau zeer snel inzichtelijk maken hoe je als onderneming kan voldoen aan de verplichtingen en dat maakt het aanmaken van een melding meteen heel wat gemakkelijker.

Wat kan M-tech jou bieden?

Wij begrijpen dat dit niet de zaken zijn waar je als onderneming elk moment van de dag mee bezig bent en dat de kans aanwezig is dat dit soort onderzoeken niet behoren tot jouw core business. Toch is het uitvoeren noodzakelijk en komt de deadline voor het indienden van de melding (op 1 december) steeds dichterbij. De medewerkers van M-tech zijn dag in, dag uit met niets anders bezig dan dit soort opdrachten en ook jouw nieuwe project kunnen we snel oppakken. Geen lange wachttijden, bij ons maakt je project meteen vooruitgang.

Wil jij ook snelle oplossingen voor jouw openstaande vraagstukken?

Stuur meteen een mailtje naar [email protected] voor een vrijblijvende offerte

More news